PSIHOMETRIČNO TESTIRANJE

Zakaj je psihometrično testiranje pomembno?

Zakaj bi vodja (ali lastnik) hotel vedeti ali ima strokovnjake na pravih pozicijah?

Zakaj je sploh pomembno, da so posamezniki na pravih delovnih mestih zanje in kako je to povezano s kadrovanjem?

Cel kup zakajev – odgovor pa je sila enostaven, smiseln in logičen.

Ker pravi človek na delovnem mestu, ki je pravo zanj, dela boljše. Lahko si mislite, da je tak zaposleni tudi bolj zadovoljen in bolj produktiven.

To je približno tako kot je z izbiro pravega partnerja v privatnem življenju – če ni ujemanja, gre prej ali slej vse narobe.

Kako uspešen in  zadovoljen je posameznik na svojem delovnem mestu je odvisno od tega kako se njegove lastnosti in sposobnosti skladajo z zahtevami in naravo tega delovnega mesta. Morata »pasati skupaj«.

Kako se oba v firmi ujemata – in s tem mislimo na ujemanje delovnega mesta in zaposlenega in tudi na kompatibilnost med sodelavci – lahko natančno ugotovimo s pomočjo psihometričnega testiranja s ProfileXT.

Možnost, da zaposlimo pravega človeka, kadar se zanašamo samo na intuicijo je le 14 %. Kdo si lahko privošči takšno hazardiranje?

Kako pa vam zveni 75 %? Takšna je namreč uspešnost kadrovanja kadar si pomagate s psihometričnim orodjem ProfileXT.

Odgovorna podjetja se pri kadrovanju že dolgo ne zanašajo več le na intervjuje in prebiranje življenjepisov. Ne eno ne drugo ne daje objektivnih in primerljivih podatkov.

Kadrovsko orodje ProfileXT vam bo pomagalo prepoznati potenciale kandidatov in zaposlenih tako pri selekciji kot pri internem kadrovanju in vam dalo kvalitetne usmeritve za razvoj in vodenje zaposlenih.

Rezultati orodja  vam dajejo verodostojen, poglobljen in objektiven vpogled v posameznikove miselne sposobnosti, osebnostne lastnosti in poklicne interese. Nazorno prikaže posameznikovo ujemanje s specifičnim delovnim mestom v podjetju.

Testiranje poteka preko spletne aplikacije.

Vse na enem mestu: priprava profilov delovnih mest, testiranje in priprava poročil

Orodje ProfileXT nudi svojim uporabnikom poglobljena in uporabna poročila o rezultatih testiranja:

 • Ujemanje posameznika z delovnim mestom
 • Poročilo za vodstvo
 • Poročilo za kandidata
 • Napotki za vodenje razgovora

Več o ProfileXT orodju si lahko preberete v nadaljevanju.

S testiranjem s ProfileXT raziskujemo naslednje:

1. Profil delovnega mesta

Da vemo kdo je prava izbira, moramo najprej vedeti s čem se mora ta človek ujemati. Zato je najprej potrebno natančno definirati zahteve delovnega mesta, vedeti v kakšnem realnem poslovnem okolju poteka delo, kakšna je organizacijska kultura podjetja in po kakšnem sistemu deluje podjetje.

Naslednji korak je, da podjetje oz delodajalec določi kako neodvisnega, odločnega, asertivnega in proaktivnega človeka potrebuje na določenem delovnem mestu.

S psihometričnim orodjem ProfileXT izdelamo matriko sposobnosti, lastnosti in notranjih motivov osebe. To je osnova za izbiro področji, ki naj jih ima potencialni zaposleni nadpovprečno izražena

2. Profil osebe

Z orodjem ProfileXT izmerimo:

 1. miselne (kognitivne) sposobnosti – indeks učenja, verbalne in numerične sposobnosti
 2. osebnostne lastnosti – raven energije, družabnost, odgovornost, asertivnost ipd. in
 3. poklicna sidra – področja, ki posameznika motivirajo

 

Ko dosežene vrednosti primerjamo s povprečnimi vrednostmi slovenske populacije, dobimo primerljiv in za naše okolje relevanten podatek o tem, ali je neka lastnost pri posamezniku izražena nad- ali podpovprečno.

Dobljeni podatki nam povedo kako naj osebo uvajamo na delovno mesto, kako je z njo najprimerneje komunicirati, kako bo najbolje razvila sovje potenciale, kje bo verjetno potrebovala podporo in pomoč,…  Skorajda bi lahko rekli, da dobimo »priročnik za uporabo« potencialov določene osebe.

3. Ujemanje delovnega mesta in osebe

Slika vsakega od nas je preplet naših miselnih sposobnosti, osebnostnih lastnosti in t.i. poklicnih sider iz katerih lahko razberemo kaj nas motivira, kaj nas žene. Ta del naše »slike« je skrit in na prvi pogled ni viden tako kot so informacije o naši izobrazbi, izkušnjah in kompetencah. Vse te informacije tvorijo našo popolno sliko.

Iz njih tudi razberemo ali ima kandidat tudi dovolj veliko željo, ambicijo  za delo in ali ima odnos do dela, kot je pričakovan v tem podjetju. Vse našteto lahko uporabimo tudi vse, ki so že zaposleni v podjetju. S temi rezultati nato lažje načrtujemo razvoj posameznikove kariere.

Za kaj vse se rezultati psihometričnega testiranja ProfileXT uporabljajo:

 • v postopkih izbiranja kadrov (selekcija kadrov),
 • kadar nove zaposlene uvajate na nova delovna mesta,
 • pri razvoju, vodenju in motiviranju zaposlenih,
 • ko načrtujete izobraževanja in coachinge za svoj team
 • pri načrtovanju kariernega razvoja zaposlenih in načrtovanju kako se bo razvijalo podjetje,

Z rezultati tega psihometričnega testiranja dobite verodostojen in poglobljen vpogled

v posameznikove

 1. osebnostne lastnosti,
 2. miselne in kognitivne sposobnosti,
 3. poklicne interese.

In kar je najpomembnejše, dobite celo sliko kako se posameznik ujema z določenim delovnim mestom v podjetju ali s pozicijo v teamu.

 

Zagotovite si posvet s strokovnjakom!

»Pred 2 letoma sem hotel zapreti svoje podjetje. Posel ni več uspeval, bilo je brezupno. In na nekem seminarju sem srečal Silvestra Kmetiča, se z njim pogovarjal in v tem coaching pogovoru mi je dal veliko odličnih nasvetov. Nato sva se skupaj udeležila usposabljanja na katerem sva odlično sodelovala in nadaljevala s coaching procesom. Po 6 mesecih mi je v moje podjetju uspelo vedno bolj povečevati promet in po 1 letu sem potrojil svoj promet! Iz tega razloga vam lahko svetujem le, da če želite biti uspešni in delati s polno paro, pojdite k Silvestru, dogovorite se za srečanje z njim! Udeležite se njegovega seminarja in stvari se bodo odvile v vaš prid.«
Claude Arlen
Strasbourg

Prijava na testiranje