Soočanje s strahom – kaj nam strah pomeni in kako ga obvladati

Silvester Kmetič

Silvester Kmetič

generalni direktor KHD Group Slovenia

Vsi čutimo strah. Jaz ga čutim. Vi ga. Vsi ga.

Edina razlika med nami je, kako se vsak od nas odzove na strah.. kako se soočamo s strahom. Po mojem mnenju ima strah dva pomena, ki sta povezana z dvema osnovnima načinoma, kako se ljudje soočajo s tem edinstvenim in zapletenim čustvenim stanjem.

Bom takoj razložil – in se vnaprej opravičujem, ker bo del razlage v angleščini; sem preokoren, da bi zmogel prevesti akronim F.E.A.R. v slovenščino

F.E.A.R. (sl. STRAH, op. avt) lahko pomeni:

Forget Everything And Run = POZABI NA VSE IN ZBEŽI

… lahko pa pomeni

Face Everything And Rise = SOOČI SE Z VSEM IN ZRASTI

Ta, drugi pomen je pravi način soočanja s strahom in ključ za premagovanje strahu. Ne dovolite, da vas strah nadzoruje.

Gre za to, da vam je vseeno, kaj si ljudje mislijo o vas.

Gre za to, da ne želite navdušiti nikogar razen sebe.

Gre za to, da nikomur nimate česa dokazovati.

Ko ne dovolite, da vas strah nadzoruje, lahko delate tisto, kar si želite, lahko sledite svojim strastem, željam in ciljem.

Sooči se z vsem in zrasti je pravi način soočanja s strahom in ključ za premagovanje strahu.

Ne dovolite, da vas strah nadzoruje!

Naj vam povem, čutil sem strah v vseh oblikah. Bal sem se celo za svoje življenje.

Bilo je pred približno 25 leti. Ko so me napadli 4 silaki po »naročilu« konkurenčnega podjetja, katerega vodstvo mi je že pred tem »grozilo«. Dobesedno so me pretepli

Tako močno, da več kot dva meseca nisem bil niti vizualno niti fizično in tudi mentalno sposoben za komunikacijo z zunanjim svetom. 

Skoraj ni bilo dela telesa, na katerem se ne bi poznale posledice brutalnih udarcev, najbolj na glavi. In ravno misli, ki so se mi v tistih dveh mesecih vrtele po glavi, so bile najbolj neprijetne in ja, vrtale so globo luknjo v mojo samozavest:

Naj odneham?

Kaj če se nadaljuje – me bodo ubili?

Kaj če se kaj zgodi moji družini, mojim otrokom?

To je bil čas, v katerem sem (ni me sram povedati) veliko molil, meditiral in se začel zavedati hvaležnosti. Ko ozavestiš, da se med tvojim levim in desnim ušesom odvija psihodrama tvojega lastnega življenja. 

Da se v tvojih možganih odvijajo dialogi med dobrim in zlim, med svetlobo in temo,
med angelčkom in hudičem … Ko se začneš spraševati, kaj je res in kaj je fikcija … Ko začneš dvomiti o svojih odločitvah …

Ne vprašajte me, od kod sem takrat dobil moč, odločnost in fokus, da nadaljujem svojo poslovno pot in še naprej živim svoje poslanstvo – pomagati ljudem. 

Naj se to sliši še tako »pocukrano« a to sem počel in še počnem na več načinov: kot receptor, prodajnik izdelkov za izboljšanje kakovosti življenja, osebnostni coach, poslovni trener in svetovalec, hipnoze coach, sales coach …

 Danes se zavedam, da je bila to moja intrinzična (notranja) motivacija. Občutil sem jo globoko v sebi, kot radi rečemo, v vsaki celici svojega telesa in racionalno sem se je zavedal v možganih. 

Ko povežeš zavedni in nezavedni um, da delujeta usklajeno, in ko spojiš um, razum in občutke v eno, potem lahko živiš svoje poslanstvo.

Takrat si dovolj »odrasel« tudi za voditi druge ljudi in jih podpirati, da hodijo po poteh svojega osebnostnega razvoja in uspeha.

Česa pa se vi bojite?

Da ti ne bo uspelo v poslu … službi? 

Da niste dovolj dobri? 

Da boste videti neumni? 

Da se vam bodo ljudje smejali?

Tudi te strahove sem doživel. Pa ne enkrat. Včasih je bil moj strah tudi upravičen in so se mi ljudje res smejali. Imel sem celo občutek, da se mi posmehujejo tudi prijatelji.

Pomislite, kakšno bi bilo vaše življenje, če se nikoli ne bi vdali strahu? 

Kakšni bi bili kot oseba, če strah ne bi imel takšne moči nad vami?

Dobro, razumem. Strah je del nas, ne moremo mu ubežati in so situacije, ko služi svojemu namenu. Ohranja nas budne in pripravljene na vse nepredvidene situacije.

Ni pa nujno, da STRAH obstaja samo zato, da vas motivira na pobeg. Saj poznate tisto, da je reakcija, ko nas je strah “boj ali beg”?!

Oba, BOJ in BEG, sta naravni reakciji na strah. Jaz bom vsakič izbral “boj”.

Zakaj? Ker se tako odločim. Zato, ker lahko. Ker kaj je najslabše, kar se lahko zgodi? Če mi ne uspe, poskusim znova. Če nekdo reče “ne”, sprašujem tako dolgo, dokler ne reče “da”.

Zagotavljam vam, da je mogoče premagati svoj strah in početi tisto, kar imate radi, hkrati pa imeti nadzor nad svojim dohodkom in lastnim življenjem. Morda premagati ni najprimernejša beseda!? 

Velikokrat je dovolj, da se zavedamo, da je strah nekje »v ozadju« prisoten, a da znamo z njim upravljati. Torej, da mi nadziramo Strah, in ne on nas!

 

Sem podjetnik in zelo dobro se zavedam, da je bilo zadnjih nekaj let negotovih in polnih strahu.

Mediji zagotovo niso blažili teh občutji, samo prilivali so na ogenj. Toda ljudje, ki se nismo vdali strahu, smo še naprej ustvarjali priložnosti in dejansko uspeli.

Ponosno se (po)hvalim, da sem v zadnjih 4 letih s svojo ekipo ustvaril več kot kadar koli pred tem. Iskreno si želim, da tudi vi spoznate, da JE mogoče uspeti tudi v času, ko je strah povsod. Več kot je strahu, več je priložnosti.

 

Naj vas opozorim, da vas bom sunil iz vaše cone udobja. 

Želim vam pokazati, kako doseči cilje, za katere ste mislili, da jih ni možno doseči.

Pokazal vam bom, da ste sposobni veliko VEČ, kot trenutno mislite, da ste.

Povejte mi, vas misel na to … na začetek nečesa povsem novega in neznanega, straši?

Dvomite, da to res zmorete?

Vas skrbi, da vam ne bo uspelo?

DOBRO! Prav je tako!

Biti prestrašen je povsem sprejemljivo

Ni pa sprejemljivo to, da dovolite, da vam ta občutek strahu preprečuje, da bi dosegli svoj potencial.

Zaupanje je luč, ki odpravlja temo strahu in najbolj noro pri tem je, da se samozavest večkratno poveča z vsakim novim dosežkom.

Se je pa treba odločiti ꟷ ali bomo pustili strahu zmagati, ali bomo rekli “DOVOLJ!”

Dovolj je povprečnosti!

Dovolj, da delamo »za arašide«!

Dovolj, da strah določa potek vašega življenja!

Dovolj je tega, da živimo tako, da ugaja(mo) drugim!

Namesto tega postanite 10-krat boljša verzija sebe!