Otrok se nauči hoditi – ali “sodelovati”

Silvester Kmetič

Silvester Kmetič

generalni direktor KHD Group Slovenia

Vedno znova in znova se mi dogaja, da mi udeleženci na mojih seminarjih, delavnicah, treningih in coachingih rečejo, da se želijo naučiti trikov, kako enostavno in čimprej doseči svoje cilje. Seveda se v takih situacijah nasmejim. Gre namreč za velik nesporazum.

Hipnoza, samohipnoza in meditacija lahko pomagajo

Hipnoza, samohipnoza in meditacija lahko sicer pomagajo, da lažje, enostavneje in hitreje dosežete svoje cilje. Še posebej vas lahko podpira pri tem, da pridobite več samozaupanja in samozavesti, se osvobodite omejujočih strahov, zmanjšate stres, se uspešneje učite, več in kakovostneje spite, v istem času dosežete boljše rezultate, pridobite ponovno več energije in življenjske radosti, itd.

Večino tega lahko s pomočjo hipnoze, samohipnoze in meditacije dosežete hitreje kakor z drugimi metodami, tehnikami in pristopi.

Vendar v tem ni nič magičnega ali čarobnega – ne gre namreč pričakovati, da se nekdo v trenutku iz prestrašenega zajčka spremeni v tekmovalnega in samozavestnega tigra. Ali da iz človeka, ki ga muči kronična nespečnost, čez noč postane zaspanček. Ne pridem do vsakega udeleženca posebej, nad njim zamahnem z roko in rečem “abrakadabra” in se tako vsak problem doživljenjsko razreši. Saj tako ne bi bil transolucijski in hipno coach, temveč čudežnik.

Hipnoze, samohipnoze in meditacije se ne da naučiti v trenutku – to je namreč učni proces, za katerega je potreben čas, vztrajnost in disciplina in, marsikdaj,  tudi pogum. Tako je bilo že od nekdaj in se do danes ni prav nič spremenilo, le ljudje smo postali bolj neučakani.

Če sodite med tiste posameznike, ki si resnično želite v življenju nekaj spremeniti, se boste morali aktivno soočiti z neprijetnimi in velikokrat tudi bolečimi stvarmi. Vse ostalo so le (neizpolnjene) sanje. Pri takšnih izzivih se postavlja pomembno vprašanje, ki ga prevečkrat zanemarimo: “Kako kaj vrednotite?”

Namesto, da rečete: “Ojoj, to pa je zelo naporno, nimam volje niti poskusiti, saj tako vem, da mi ne bo uspelo!”, preoblikujte to vrednotenje v: “Naloge se bom lotil korak za korakom in pri vsakem koraku bom užival! Vsak korak pomeni del procesa učenja in za to si bom dal dovolj časa!”

Karkoli od navedenega boste preizkusili, bo imelo hipnotični učinek. Kasneje boste dodali svoje osebne sugestije, vezane na vaše teme in situacije, ki jih želite spremeniti, bodisi sami ali skupaj z menoj na enem od dogodkov (lahko tudi v individualni izvedbi).

Zakaj najprej delamo vaje brez konkretne vsebine?

Iz preprostega razloga – naš nezavedni um se mora namreč najprej privaditi, da z njim komuniciramo, še bolje, moramo mu prisluhniti! Marsikdo med nami se je tega (zaradi neracionalnosti) odvadil, da ne rečem odučil.

Pomislite samo, kolikokrat vam je vaš nezavedni um sporočil, da je recimo čas, da spijete kozarec vode, ali da ležete v posteljo, saj je vaše telo izčrpano in na koncu z energijo, a vaš zavedni um je to ignoriral, saj je bil sredi gledanja napetega filma, reševanja zahtevnih poklicnih situacij, ki jih je bilo potrebno zaključiti, itd. Vaš nezavedni um si odlično zapomni ignoranco z vaše strani in se vsakič, ko ga ignorirate, zmeraj bolj pritaji.

Če želite z njim ponovno sodelovati in komunicirati, pa potrebujete zmeraj več časa in potrpežljivosti. Načeloma nam stvari ne uspejo v prvem poskusu, zato vas povabim, da si predstavljate otroka, ki se prvič v svojem življenju postavlja na svoje noge in pri vseh zbranih okoli njega nastane tako imenovana eksplozija zadovoljstva.

A potem se zgodi, da naredi svoj prvi korak in – bump – pade na nos. Kakšna je naša reakcija v tem trenutku? Ja,  res je:  “Pridi, pomagal ti bom, da vstaneš, saj ti to zmoreš! Enostavno boš naredil naslednji korak, daj no, še en korak in… še enega!” Otrok se tako pred nami nezanesljivo pozibava na svojih nogah, ponovno pade in mi mu znova rečemo: “Dobro je, vstani, gremo naprej!”

In se znova in znova razveselimo vsakega otrokovega novega koraka. Hkrati se pa tudi zavemo, da njegova hoja ni najlepša, vendar se bo samo na ta način otrok zagotovo naučil samostojno hoditi. To ga bo spremljalo skozi vse življenje, saj zdravo razmišljajoč odrasel ne bo rekel otroku, ki se prvič postavi na lastne noge in po nekaj korakih ponovno obsedi na zadnjici ali na vseh štirih: “Ah, najbolje je, da kar ostaneš na tleh. Veš, hoja je tako zelo nevarna, da je bolje, da obsediš ali še bolje, da kar obležiš, saj ti bo tako še najbolj prijetno in tudi najbolj varno”. Tega zagotovo nikoli ne rečemo otroku.

Sedaj pa vas povabim, da razmislite, kako se vi pogovarjate sami s seboj?

Odrasli smo namreč pogosto nagnjeni k temu, da smo do sebe zelo nestrpni. Če pri nas nekaj ne deluje v trenutku, se oglasi neprijeten notranji glas, ki pravi: “Bolje, da obsediš, ker ti ne bo uspelo, oz. še huje, bolje da sploh ne začneš!”

Prosim vas, ne dovolite sebi, da se ujamete v takšno zanko. Ni pomembno, česa se morate najprej odučiti in ponovno naučiti, ni pomembno, kaj sicer počnete v življenju – pogovarjajte se sami s seboj, kot bi se pogovarjali z otrokom, ki se uči hoditi.

Vedno znova in znova in tak boste nagrajeni z novimi (nepričakovanimi) izkušnjami in z novim znanjem in sposobnostmi. Čas, ki ga namenite novemu znanju, je odlična investicija. Zanimiva in vznemirljiva. In to je natančno to, kar dela hipnozo, samohipnozo in meditacijo tako privlačno! Vi ste postavljeni v središče dogajanja in ste z vsakim korakom bližje uspešni komunikaciji z vašim nezavednim umom. Hipnotično!

Zavedajte se, da ste od svojega želenega cilja oddaljeni še precej korakov. A vsak korak je sedaj čudovita izkušnja. Vsak ritual ima takojšnje delovanje na vaš um in posledično na telo. In še nekaj, sami sebe spoznavate vedno bolje in bolje, odkrivate svojo notranjo pokrajino, takrat in tako, kot si vi to želite. Pomeni, da ni dovolj samo učiti se, temveč predvsem sodelovati!

Poznate besedo testiranje? Kako pogosto to počnete?

Testirajte, kakšne in katere vizualizacije so primerne za vas in s katerimi vajami lahko preprosto zaustavite vrtiljak vaših misli. Ko natančno ugotovite, kakšna je vaša moč vizualiziranja in česa je zmožna,  boste lažje, hitreje in enostavneje dostopali do vašega nezavednega uma.

Vesel bom, da se kdaj srečamo na enem od mojih dogodkov in to preizkusimo v praksi.

Ne izgovarjajte se, da nimate časa – izkoristite čas med stanjem v zastoju na cesti, pri čakanju na avtobus ali vlak, zvečer, ko ležete v posteljo, zjutraj ko vstanete, med odmorom v službi, itd. Najdite najprimernejše metode, ki vam zares odgovarjajo in vsakodnevno vadite. Predvsem pa bodite potrpežljivi sami s seboj, saj se boste kmalu naučili zaustaviti vaše misli in to bo prosta pot za vaše sugestije. To bo pot vašega novega življenja, zato si že danes kreirajte svojo novo sedanjost!

Dodaj odgovor